Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация

Развлечения

Село Николово и язовир Тракиец

Село Николово се намира на 18 км от гр. Хасково и на 25 км от град Кърджали, по Републикански път I-5 за Гърция през Маказа. Село Николово се намира в Източните Родопи (Централна-Южна България). Хълмовете наоколо предлагат уникална природа и разнообразие на диви животни и птици.

Язовир Тракиец е предпочитан за любителски риболов и отдих, като във водите на язовира може да уловите: бял амур, бяла риба, каракуда, костур, сом, шаран и др., които привличат голям брой рибари от цялата страна и чужбина. Освен с удобни за риболов места, язовирът разполага и с подходящи за къмпинг условия, водни спортове и еко туризъм. Удобните места за риболов са на южният му бряг под село Николово, Попският ръкав, Петеловският ръкав, и на северният бряг, който е с по-полегати брегове - Сираковското дере, Беседката, Калдъръменият път, Голямата чука, Воденичаровата вила.

Село Николово има интересна и интригуваща история, която вълнува неговите жители. Историята разказва че най-голямата черква в гр. Хасково – „Света Богородица“ е построена по проекта на църквата на с. Николово. /по подробно описание/ В селото има и музей, в който се пази жив спомена за миналите времена.

Каменните гъби

Природният феномен Каменните гъби е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулканични туфи.

На 8 км. от хотел "Мурсала".

Перперикон

Перперѐк, наричан и Перперико̀н, е ранноисторически, античен и средновековен български каменен комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от VI – V хилядолетие пр. Хр., паметници от античността и средновековна крепост.

На 19 км. от хотел "Мурсала".

Тюрбето на Осман баба – Текето

Осман баба теке е алевийско бекташко теке с тюрбе на мюсюлманския светец Осман баба в село Текето, община Хасково, област Хасково, Югоизточна България. Обявено е за паметник на културата от местно значение през 1970 година. Турското му наименование Отман баба текеси служи за официално име на селото до 1934 г.

На 17 км. от хотел "Мурсала".

Винарските камъни (шарапана)

Шарапана се намира южно от село Брястово и представлява два издълбани в камъка резервоара, с наклонен под и с улей между тях. За Шарапаните се предполага, че датират от 700-800 години преди н.е. и са служели за преработка на грозде във вино. Свързват се с култа към бог Дионисий. Според друга теория тези съоръжения са служели в рудодобива за пречистване на стритата руда с вода.

На 22 км. от хотел "Мурсала".

Връх Аида

Мечковец е планински рид в крайните северозападни части на Източните Родопи, на територията на области Хасково, Пловдив и Кърджали. Известен е и с името Айдаа или Аида, буквално от турски Мечата планина. Ридът има форма на изпъкнала на югоизток дъга с дължина около 15 км и ширина 4 – 5 км.

На 26 км. от хотел "Мурсала".

Язовир Мурсала

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ligula tortor, faucibus at gravida non, hendrerit ut orci. Maecenas molestie fringilla est id sollicitudin. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

На 3 км. от хотел "Мурсала".

Татул

Татул е планинско село в Южна България, Родопите. То се намира в община Момчилград, област Кърджали. На по-малко от километър от селото се намира скално светилище, съставено от различни изсичания. Скала – брекча във формата на пирамида съдържа два саркофага, жертвеници, улеи, ниши и стъпала.

Монумент на "Св. Богородица"

„Света Богородица“ е монумент и православен параклис в Хасково, България. Представлява издигаща се над града, от височината на Младежкия хълм, статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града Света Богородица с Младенеца.